Održana međunarodna konferencija „Sociological Perspectives on Contemporary Post-Yugoslav Societies”

Prva međunarodna naučna konferencija u organizaciji Sociološkog naučnog društva Srbije Sociological Perspectives on Contemporary Post-Yugoslav Societies održana je u petak 26. i u subotu 27. maja 2023. godine u prostorijama Instituta za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu.

Pozivu SNDS, čija je jedna od misija razvijanje međunarodne saradnje, posebno u regionu, odazvao se veliki broj kolega iz svih zemalja nastalih raspadom socijalističke Jugoslavije. U radu konferencije učestvovalo je preko 70 sociologa, što je čini najvećim naučnim skupom sociologa iz post-jugoslovenskog prostora od osamdesetih godina prošlog veka. Kroz ukupno 42 naučna izlaganja učesnici su razmatrali sličnosti između društava koja su preko 70 godina bila deo iste političke zajednice, kao i današnje razlike između njih, nastale različitim pravcima razvoja novoformiranih država u poslednje tri decenije.

Predsedništvo SNDS želi da se zahvali svim članicama i članovima koji su učestvovali u organizaciji, a posebno Ivani Spasić i Suzani Ignjatović na lektorisanju apstrakata, Milici Vlajić, Jeleni Pešić i Srđanu Prodanoviću na predanom višemesečnom radu koji je ishodovao odličnim naučnim skupom prema mišljenju svih učesnika. To je dodatni podsticaj da SNDS organizuje međunarodne konferencije na svake dve godine, kako je odlučeno na prošlogodišnjoj skupštini.

Predsednica SNDS,
Prof. dr Smiljka Tomanović

Knjigu apstrakata radova koji su predstavljeni na konferenciji moguće je preuzeti na sledećem linku.